Зоозахисники просять звільнити директорку притулку для тварин у Бородянці
Фото: facebook.com/UAnimals.official

Зоозахисники просять міську владу звільнити голову КП "Київська міська лікарня ветеринарної медицини". Крім того, активісти написали заяву до поліції. Вони вважають, що Мазур на початку березня залишила тварин у притулку у Бородянці напризволяще, через що багато з них загинули.

Про це йдеться на сторінці UAnimals у Facebook.

За даними зоозахисників, у Бородянському притулку загинуло 300 тварин. Вони померли не через обстріл, затверджують зоозахисники, а від голоду та спраги. Тварини були залишені у закритих клітинах.

"Волонтери, яким вдалось дістатись до чотирилапих після звільнення населеного пункту врятували всього третину жителів притулку, більшість з яких зараз перебуває в критичному стані на лікуванні. Декілька собак не доїхали до клінік та померли в дорозі, на руках волонтерів, — розповіли в UAnimals. — Директорка КП "Київська міська лікарня ветеринарної медицини", до якої належить притулок, Наталія Мазур на початку березня покинула собак напризволяще — закритими у вольєрах. Людина, яка мала б піклуватися про кожного чотирилапого в притулку — залишила їх помирати в муках, цинічно розпускаючи неправдиві чутки, буцімто бере участь в порятунку тварин".

Волонтери вирішили не залишати це поза увагою та написали заяву до правоохоронних органів з вимогою розслідувати цей злочин як факт жорстокого поводження з тваринами. Також вони звернулися до КМДА із проханням звільнити Наталю Мазур, "оскільки діюча директорка не може виконувати функцію управлінця та взаємодіяти з тваринами надалі".

"Документи вже підготовлені нашими юристами та відправлені до відповідних державних органів", — додали в UAnimals.

Наталя Мазур своєю чергою розповіла, що почала отримувати загрози, та пояснила, чому клітини з тваринами у Бородянському притулку були закриті.

За її словами, до 28 лютого не було ніякого натяку на окупацію, не було евакуації населення. До 4 березня була можливість потрапляння в притулок та пересування по території, тому питання відкриття клітин тоді не стояло.

Був доступ до притулку. І ніхто до цього часу (ані ми, ані волонтери, ані місцеві) не міг потрапити, щоб це зробити. З 4-го березня у Бородянку не міг ніхто дістатися ні для евакуації людей, ні тварин.

Щодо вимкнених камер Мазур додала, що 25 лютого впав хостер, а потім оптоволокно було пошкоджено, також не працював сайт притулку та база реєстрації тварин.

Врятування тварин іншими людьми: 1-го квітня до Бородянки потрапив хтось хто був на місці. 2-го квітня ми змогли дістатися Бородянки у супроводі, тому що Бородянка деокупована, і зараз комендантська година. Тоді ми змогли нагодувати і напоїти тварин, що залишилися в живих. Часу нам дали 20 хвилин. 3-го ми робили теж саме. Вчора будо досягнуто домовленості з волонтерами (а саме Мариною Будько), що вони взяли на себе зобов'язання вивезти 226 тварин за кордон. Ми допомогли боксами, та надамо всі необхідні документи.

Фото: Наталя Мазур

Волонтери, які приїхали до притулку після визволення Бородянки, розповіли, що собаки були не нагодовані, а у багатьох у клітинах навіть не було води.

В Бородянському притулку загинула більшість тварин: вижили лише 150