Жінки не мають рівних умов із чоловіками в жодній країні світу — звіт Світового банку

Жодна країна світу не змогла створити для жінок рівні умови праці з чоловіками.

Про це повідомляється у новому щорічному звіті Світового банку "Women, Business and the Law 2024" ("Жінки, бізнес і закон 2024").

У цьогорічному дослідженні, окрім звичних критеріїв (мобільність, зайнятість, шлюб, батьківство, добробут та життя на пенсії), вперше врахували питання догляду за дітьми та захисту від насильства у 190 країнах світу.

З огляду на ці два критерії жінки користуються лише 64% прав, що мають чоловіки. Раніше цей показник становив 77%.

Питання догляду за дітьми та безпеки дуже впливають на працездатність жінок. Адже насильство може фізично завадити їм ходити на роботу, а витрати на догляд за дітьми можуть бути непомірно високими. Про це розповіла провідна авторка звіту Теа Трумбік. 

За інформацією Світового банку, 98 країн ухвалили закони, які передбачають рівну оплату праці для жінок та чоловіків. Але лише 35 країн втілили це в життя та розробили заходи щодо забезпечення прозорості оплати праці або механізми боротьби з гендерним розривом. У всьому світі жінки заробляли лише 77 центів з кожного долара, заробленого чоловіками.

"В усьому світі дискримінаційні закони та практики заважають жінкам працювати або відкривати бізнес нарівні з чоловіками. Усунення цього розриву могло б збільшити світовий валовий внутрішній продукт більш ніж на 20% — фактично подвоївши глобальні темпи зростання протягом наступного десятиліття, — але реформи сповільнилися до мінімуму", — наголосив головний економіст Групи Світового банку та старший віцепрезидент із питань економіки розвитку Індерміт Гілл.

Крім цього, середній світовий показник безпеки жінки становить всього 36 балів. Це означає, що жінки користуються лише третиною прав для захисту від домашнього насильства, сексуальних домагань, дитячих шлюбів і феміцидів. Це при тому, що 151 країна має закони, що криміналізують сексуальні домагання на робочому місці. Але лише 39 країн захищають жінок у громадських місцях. 

Не дуже хороша ситуація в світі також скалалась із законами про догляд за дітьми. Жінки витрачають у середньому на 2,4 години більше на день на неоплачувану роботу з догляду, ніж чоловіки, переважно на догляд за дітьми. Лише 78 країн — менше половини — надають певну фінансову чи податкову підтримку батькам із маленькими дітьми. Лише 62 країни — менше третини — мають стандарти якості послуг із догляду за дітьми.

Розрив у правах відчутний і щодо виходу на пенсію. У 81 країні у пенсійних виплатах жінкам не враховуються періоди відсутності на роботі, пов’язані з доглядом за дітьми. У 62 країнах вік, коли чоловіки та жінки можуть виходити на пенсію, неоднаковий.

В підсумку, жінки отримують менші пенсійні виплати, адже:

  • живуть довше за чоловіків,
  • отримують нижчу зарплату під час роботи,
  • беруть відпустку, коли у них народжуються діти,
  • виходять на пенсію раніше.

Україна зараз посідає 75-е місце, втративши декілька позицій (минулого року посідала 71-ше місце).

"Нині надзвичайно важливо, ніж будь-коли, прискорити зусилля щодо реформування законодавства та впровадження державної політики, яка надає жінкам можливість працювати, відкривати та розвивати бізнес. Сьогодні ледве половина жінок працюють у всьому світі, тоді як чоловіків — майже три з кожних чотирьох. Це не просто несправедливо — це марнотратство. Збільшення участі жінок в економіці є ключем до посилення їхнього голосу та формування рішень, які стосуються їх безпосередньо. Країни просто не можуть дозволити собі залишити половину свого населення", — зазначила Теа Трумбік.

Скільки українців святкуватимуть 8 березня у 2024 році: опитування