Затверджено нові правила виїзду за кордон для артистів

Мінкульт затвердив нові правила виїзду за кордон для артистів, журналістів та митців.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону.

Зазначається, що відтепер для виїзду за кордон культурним діячам необхідно буде підтверджувати наявність військового обліку та надавати контракти, що демонструють мету виїзду. Ймовірно, маються на увазі документи на оренду приміщення в разі концерту, письмові домовленості з організаторами заходів за кордоном тощо.

Крім того, після повернення артисти, журналісти та митці мають надати звіт за прикладом дипломатичних візитів.

Ткаченко наголосив, що культурні діячі не можуть перебувати за межами України більше, ніж два місяці. Водночас, щодо того, яким чином здійснюватиметься контроль за поверненням і чи буде він взагалі, міністр не зазначив.

Нагадаємо, раніше в мережі вибухнув скандал через втечу стендап-коміка Андрія Щегеля, який виїхав за дозволом від Мінкульту й не повернувся. Тоді в Міністерстві анонсували, що посилять порядок отримання дозволів на виїзд чоловіків призовного віку.

Водночас після занепокоєння культурного сектору України, Ткаченко наголосив, що скандал зі Щегелем не повинен впливати на діяльність артистів, які репрезентують Україну на міжнародній арені й допомагають збирати кошти для армії.