Комік Андрій Щегель "втік" у Туреччину завдяки Мінкульту: реакція МКІП

Два дні тому в інтерв’ю Роману Скрипіну український комік Андрій Щегель розповів, що перебуває у Туреччині. На питання як він виїхав, той сказав, що отримав дозвіл від Міністерства культури та інформаційної політики як артист.

"Подаєте заявку в Мінкульт, вам Олександр Ткаченко оформляє дозвіл на виїзд і ви виїжджаєте. Мені виїзд робили такі рахіти, які робили його два місяці, бо вони не можуть скласти букви за порядком. У дозволі на виїзд нас виїжджало шість людей, а виїхало п'ять, бо прізвище одного неправильно написали. Так що це все робиться, і дуже легко", — заявив стендапер.

Попри три повістки й передбачене дозволом повернення, Щегель в Україну не поспішає. Нижче ви можете подивитися повне відео розмови:

 

У МКІП відреагували на скандальне інтерв’ю коміка, пообіцявши посилити контроль за виїздом за кордон військовозобов’язаних чоловіків. В установі підтвердили надання Щегелю тимчасового дозволу для виїзду у складі групи, проте наголосили, що його вчинок — неприпустимий.

"МКІП сприяє виїздам різних митців, творців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції, але через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті ускладнюється", — прокоментували інцедент у Мінкульті.

Більш жорстокий порядок отримання дозволів із посиленням відповідальності за порушення правил виїзду Міністерство подало на затвердження уряду.

Крім того, кажуть у Мінкульті, ситуацію з Андрієм Щегелем "взяли під особистий контроль правоохоронці".

Аргументи Щегеля щодо виїзду та реакція українців

Не стільки сам факт виїзду Андрія Щегеля за кордон, як аргументація його позиції обурили українців. Зокрема, комік назвав країну "фікцією, створеною культурним пресом", а загибель захисників на фронті "вибором хлопців".

"Визначаю себе як вільну людину. Зрозумів, що мені некомфортно і я більше не можу, і знайшов собі спосіб з**батися, пожити в комфортній психологічній обстановці. Реалізуючи своє право на ох*єнне життя, просто з**бався і сиджу тут,
— заявив комік журналісту.

Ось деякі з коментарів у Twitter та під постами Андрія після виходу інтерв’ю:

Після того, як артист отримав долю хейту за свої слова, ось такою лаконічною була його відповідь.

Реакція Андрія Щегеля на хейт після інтерв’ю

Нагадаємо, сьогодні в скандал також потрапила блогерка Ксюша Манекен, яка отримала відзнаку від ГУР.