Вікіпедіа

Проєкт "Український Свідок" запустив ініціативу Wiki Truth з редагування сторінок російськомовної версії Вікіпедії. Його мета — донести до мешканців росії правду про війну в Україні.

Як пояснюють автори ініціативи, більшість росіян зараз живуть в інформаційному вакуумі. У них частково заблоковані або цензуровані соцмережі, а російські ЗМІ відверто брешуть про те, що російська армія коїть в Україні. Проте там все ще працює Вікіпедія, і нею можна скористатися, щоб донести правду про цю війну.

"Українські міста на сторінках російськомовної Вікіпедії здебільшого виглядають світлими та мирними. В цьому може пересвідчитись кожен, хто введе в гугл-пошук запити на кшталт "Харьков Википедия", "Северодонецк Википедия" тощо. Насправді зараз численні українські міста мають інакший вигляд: вони спустошені та зруйновані війною", — зазначають у проєкті  "Український Свідок".

Метою ініціативи є редагування сторінок російськомовної Вікіпедії так, аби відвідувачі бачили, як насправді виглядає Україна після повномасштабного російського вторгнення.

Членів української та світової Вікі-спільнот закликають допомогти з цим. Для цього треба заходити на сторінки українських міст у російської Вікіпедії та завантажувати туди автентичні зображення руйнувань, яких ці міста зазнали через російські атаки. Фотографії можна знайти у розділах "Руйнування під час російського вторгнення в Україну у 2022 році" та "Знищено в Україні у 2022 році" порталу Wikimedia.

Більш детальну інформацію про ініціативу можна знайти на сайті "Українського Свідка".

Нагадаємо, блогер-мільйонник кіт Степан став амбасадором проєкту "Збережіть українську культуру". Цей проєкт був створений для того, щоб збирати гроші на відновлення зруйнованих росіянами бібліотек, будинків культури, релігійних споруд тощо. 

У Грузії презентували проєкт присвячений дітям-жертвам російської агресії