Заповіт королеви: чому його засекретять на 90 років

Заповіт Королеви Великої Британії Єлизавети II запечатають та закриють у сейфі на 90 років.

Про це пише Reuters.

Така практика бере початок з 1910 року, коли заповіт принца Френсіса Текського було сховано у сейфі у Лондоні. Він був молодшим братом королеви Марії, дружини короля Георга V і бабусі покійної королеви. Наразі таких заповітів існує вже понад 30.

Принц Френсіс Текський

"Відповідно до конвенції, після смерті старшого члена королівської сім’ї виконавець заповіту звертається до голови відділу сімейних справ Верховного суду Лондона з проханням скріпити заповіт", — розповідають у виданні.

Раніше, як британці, так і всі інші, не знали про таку традицію. Про неї стало відомо лише у квітні 2021 року, коли помер принц Філіп. Саме тоді судді Ендрю Макфарлейну довелося розглядати заяву про скріплення його заповіту. Але, на відмінну від інших суддів, він вирішив опублікувати своє рішення, щоб люди дізналися, що до чого.

"Ступінь розголосу, який, ймовірно, приверне публікація, був би дуже великим і повністю суперечив меті збереження гідності Суверена", — написав суддя.

Заповіт Королеви Єлизавети II також буде покладено до сейфа. Він буде зберігатися там, як і заповіт Королеви-матері та принцеси Маргарет. 

Доступу до цих заповітів не мають навіть діти. Наприклад, у 2007 році, коли Роберт Браун, нібито позашлюбний син принцеси Маргарет, хотів оскаржити його, доступу він не отримав.

God Save the Queen: як Королева Єлизавета ІІ вплинула на поп-культуру