Заборона російської у Києво-Могилянській академії
Фото: poglyad.tv

У Києво-Могилянській академії розповіли про деталі заборони на спілкування російською мовою у стінах вишу та про те, чи каратимуть студентів за порушення нового правила.

Як зазначив у коментарі "ВВС News Україна" президент НаУКМА Сергій Квіт, жодні покарання за вживання російської в академії не передбачені, і ніхто не буде спеціально відстежувати, якою мовою спілкуються люди між собою.

"Це питання не покарання, а культурних змін. Сенс не в покаранні, а в тому, щоб змінювати нашу внутрішню корпоративну культуру. Ніхто не буде підслуховувати студентів, але внутрішня громадська думка буде такою, що це буде сприяти тому, щоб "Могилянка" повністю була україномовним університетом", — зазначив він.

За словами Квіта, нові правила мають вплинути на ситуацію з російською мовою в університеті. Зокрема керівництво вишу буде звертати увагу на мовне питання та займатися соціальною рекламою.

"Академічна конференція проголосувала одностайно, бо вважали це проблемою. Ми вважаємо, що в нашому університеті має звучати українська мова, а також англійська, як друга робоча", — сказав президент НаУКМА. 

На його думку, це питання є особливо важливим в умовах війни, а рішення наглядової ради "переважить громадську думку в середині колективу", і люди будуть зважати на заборону.

При цьому у "Могилянці", якщо буде така потреба, все ж можна буде використовувати російськомовні наукові джерела у роботах, якщо вони є унікальними.

"Якщо вони дійсно унікальні, то можна використовувати, якщо немає аналогів українською чи англійською", — зазначив Квіт.

Він також додав, що використання російськомовних джерел цілком прийнятне для вивчення сучасних процесів у росії та її політиці.

Оскільки Конституція України гарантує використання російської мови та інших мов національних меншин, за її використання у спілкуванні студентів не каратимуть, каже Сергій Квіт.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що у стінах Києво-Могилянської академії заборонили спілкуватися російською. Таке рішення прийняла наглядова рада вишу.

Відмовили у співбесіді через українську мову: у Києві — новий мовний скандал