НБУ виведе з обігу старі 5, 10, 20 та 100 грн
Фото: НБУ

З 1 січня 2023 року Нацбанк почне виводити з обігу старі банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003 – 2007 років. Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та монети.

З початку наступного року НБУ спільно з банками розпочне поступово вилучати ці банкноти з готівкового обігу. Банки більше не видаватимуть їх у касах та банкнотах, тому банкноти попереднього покоління не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться та передаватимуться до Нацбанку для подальшої утилізації.

У НБУ зазначають, що старі банкноти все одно залишатимуться дійсними платіжними засобами, і українці зможуть продовжувати розраховуватись ними без обмежень. Також їх не потрібно буде спеціально обмінювати.

Водночас поступово в обігу банкнот попереднього покоління ставатиме дедалі менше, а їх місце займатимуть відповідні монети номіналом 5 та 10 грн зразка 2018 року та оновлені банкноти номіналом 20 та 100 грн із сучасним дизайном та посиленою системою захисту.

Головна мета виведення старих банкнот з обігу — підвищення якості готівки, поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення. Крім того, різні дизайни банкнот одного номіналу в обігу можуть призвести до плутанини.

"Поступова заміна банкнот попередніх поколінь на відповідні обігові монети та осучаснені банкноти підвищить захист і якість грошей та зробить розрахунки зручнішими для громадян. Це не створить незручностей, водночас принесе користь і державі, і банкам, і торговельним мережам, і громадянам", — зазначають у Нацбанку.

Нагадаємо, українські банки створили спільну мережу POWER BANKING, яка складається з тисячі відділень, що працюватимуть у разі тривалих відключень світла. У відділеннях мережі можна буде отримати готівку, переказати кошти, обміняти валюту та проконсультуватися з фінансових питань.

Українські банки запровадили "банкоматний роумінг": як він працює