З 2027-го в Україні діти навчатимуться у школах 12 років: подробиці
Фото - Еспресо

Із 2027 року в Україні школярі навчатимуться на один рік довше: 12 класів замість 11. Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий під час презентації дослідження, присвяченого реформі старшої школи. Мета реформи — щоб випускники шкіл приходили до закладів вищої освіти більш підготовленими. Додатковий рік у школах дозволить учням обрати профільні предмети й глибше опановувати їх. 

"Для учнів 10–12 класів планується створення академічних ліцеїв, де їх готуватимуть до отримання професії. Дев’ятикласники зможуть обирати, як продовжити навчання — в академічному ліцеї чи в професійному коледжі. Перехід на 12-річну освіту відповідатиме міжнародним стандартам", — розповів Оксен Лісовий. 

Також у міністерстві думають над скороченням терміну навчання на бакалавраті для деяких спеціальностей. 

Що думають батьки та учні про 12 класів

Лише третина батьків позитивно ставиться до 12-річної школи, а 11% опитаних цілком підтримують цю ідею. Понад половина батьків проти 12-річного навчання у школах. Про це розповів виконавчий директор КМІС Антон Грушецький під час презентації.

Серед учнів чверть позитивно ставиться до навчання протягом 12 років, але для половини питання лишається нейтральним. Крім цього, понад 60% учнів 10–11 класів уже визначилися з професією. Опитування проводили в квітні-травні 2024-го року, у ньому взяли участь 80 тисяч людей: учні, батьки, освітяни й представники місцевої влади.

На Київщині відбудовують ще один ліцей: фото