Як виглядатиме зруйнований Ліцей №2 у Гостомелі
Фото: Archimatika

У рамках ініціативи "Школа майбутнього" в Гостомелі відбудують зруйнований росіянами Ліцей №2. Стало відомо, яким буде новий навчальний заклад згідно з планом відновлення.

Найперше, відбудова дозволить збільшити місткість будівлі — тут зможе навчатися 1000 дітей, що вполовину більше, ніж було до повномасштабного вторгнення.

У концепції закладено гнучкі рішення, що відповідатимуть сучасному освітньому процесу, — кажуть в Archimatika. Крім того, акцент буде також зроблено на активному відпочинку школярів.

"Особливу увагу приділено рекреаціям. В радянських-пострадянських школах вони жахливі — фактично, діти їх не використовують. Ми закладаємо різноманітні за масштабом і наповненням, функціональні, комфортні рекреації. Ці простори максимально наповнено денним світлом", — зазначив архітектор проєкту Микола Морозов.

Проєкт відбудови зруйнованого росіянами Ліцею №2 в Гостомелі

Зокрема, зовні буде облаштовано урбан парк, спортивні майданчики для дітей різного віку тощо. Також із громадського простору всередині школи й з подвір’я відкриють вид на ангар літака "Мрія" неподалік.

В архітектурній компанії, що займається проєктом відбудови, наголошують, що навіть до 24 лютого заклад потребував оновлення, нині ж це питання критичне. 

"Збудований наспіх у 80-ті роки в складі військового містечка, Ліцей №2 ще до початку повномасштабного вторгнення потребував ремонту. Крім того, простір типової радянської школи не відповідав вимогам сучасного освітнього процесу", — кажуть творці проєкту.

Варто зазначити, що в ході боїв за Гостомель, у будівлі було знищено дах. І в такому стані заклад простояв всю зиму. Наразі до роботи над школою залучено фахівців з педагогіки, дитячої психології та інклюзивності.

Нагадаємо, раніше ми писали про школу на Подолі, яка вже 13 років перебуває на реконструкції.