Відключення світла та мобілізація вплинули на усі сфери життя українців, у тому числі на ресторанний ринок. Про це пише медіа "Реве та стогне ресторатор" з посиланням на дослідження компанії з автоматизації закладів Poster.
Через мобілізаційні заходи відвідувачів в ресторанах та кафе поменшало, але виторг та середній чек продовжують зростати. Власники закладів зазначають, що вимушені підіймати ціни на позиції меню через витрати на комунальні платежі, генерацію електрики та зарплати персоналу.
"Генератори перегріваються, не витримуючи спеку, ламаються, бо закупити якісне обладнання мали можливість не всі. Частина підприємців дивиться в бік сонячних панелей, інші переобладнують кухні, щоб мати додаткову можливість готувати на газовому обладнанні чи дровах", — каже Родіон Єрошек, CEO та співзасновник системи автоматизації для закладів Poster.
Виторг закладів громадського харчування показав зростання на 16% в I півріччі 2024 року у порівнянні з I півріччям минулого року. Середній чек закладів за півроку зріс на 13% до 148 грн у порівнянні із показником 2023 року. У лютому, березні та квітні відвідуваність закладів зростала, але потім різко "обвалилася" у травні-червні. Але загалом динаміка приросту залишилась позитивною.
Попри складні обставини ресторанний ринок продовжує розвиватися, щомісяця відкриваються нові заклади. У I півріччі 2024 року за ресторанними КВЕДами вже зареєструвалося 7617 ФОП та ТОВ, що на 3% більше, ніж за такий же період торік.
Дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster на основі 8500 закладів харчування по всій Україні.
Раніше ми писали, які нові заклади, які відкрилися у Києві в липні.