Артпростір Марії Примаченко
Зображення: Yakusha Studio

Стало відомо, як виглядатиме артпростір імені Марії Примаченко, який створять у селі Болотня Київській області, де зберігся будинок художниці. Його проєкт презентували на виставці "Марія Примаченко. Врятоване", а візуалізації опублікувало видання Pragmatika Media.

Як ми писали раніше, проєкт артцентру, присвяченого видатній українській художниці, розробила архітекторка і дизайнерка Вікторія Якуша. Він включатиме музей, артрезиденцію Марії Примаченко та інші будівлі.  

Крім того, у липні стало відомо, що у селі Іванків під Києвом збираються відбудувати зруйнований російськими окупантами музей, в якому зберігалася частина робіт Марії Примаченко. На його основі планують створити мистецьку резиденцію Примаченко.

"Місцева влада разом з Київською військовою ОДА подадуть до Міністерства культури та інформаційної політики документацію щодо відновлення музею, це дуже потрібно зробити напередодні зими. Ми передамо кошти від ЮНЕСКО для відновлення музею. росіяни можуть поцілити в наші будівлі, але поцілити в нашу ідентичність не можуть", — відзначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, що частину шедеврів Примаченко зі зруйнованого музею в Іванкові вдалося врятувати місцевим мешканцям, і зараз ці роботи можна побачити на виставці "Марія Примаченко. Врятоване" в Українському домі.

В Україні проводять дослідження про сни під час війни: як долучитись