В Україні створять арт-простір, присвячений Марії Примаченко

Архітектурна студія Yakusha разом з українською архітекторкою і дизайнеркою Вікторією Якушею почали працювати над культурним проєктом, присвяченим українській художниці Марії Примаченко.

Метою створення архітектурного арт-простіру є збереження української культурної спадщини. Відомо, що росіяни спалили в Іванкові музей із роботами Марії Примаченко наприкінці лютого.

Культура — основа кожної нації. Її ґрунт. Її сила. Протягом останніх 6 місяців ми продовжували місію нашої студії та робили все можливе, щоб розповісти світу про Україну та нашу багату спадщину. Я хочу, щоб усі згадували про Україну не лише в контексті війни. Це край багатої культури

Вікторія Якуша розпочала співпрацю з родиною художниці, щоб зберегти її мистецтво та побудувати культурний комплекс у Болотні, де вона провела все життя. Архітектурний проєкт включатиме музей, арт-резиденцію Марії Примаченко та інші будівлі.

"Марія Примаченко — одна з моїх улюблених творців. Вона жінка, яка створила власний всесвіт. Її потужні композиції рухаються, дихають, ростуть на очах і розкривають суть усього живого. Це мистецтво з величезною силою, мистецтво, яке ми повинні передавати", — каже Вікторія Якуша.

"Марія Примаченко. Врятоване"Архітекторка презентуватиме концепцію архітектурного проєкту арт-комплексу на виставці "Марія Примаченко. Врятоване" в Києві 21 вересня, на якій будуть представлені 14 її робіт, врятованих від пожежі в Іванківському музеї. Наразі Фонд родини Марії Примаченко оголосив фандрейзингову кампанію на культурний проєкт у Болотні.

Відкриття виставки відбудеться 22-25 вересня на вул.Хрещатик, 2 в Національному центрі ділового та культурного співробітництва "Український Дім".

Виставка працюватиме з 11:00 до 19:00.