Школи

Київська міська військова адміністрація оприлюднила перелік рекомендацій для працівників шкіл щодо того, як підготуватися до повітряної тривоги та як діяти під час неї.

По-перше, вчителі та учні мають заздалегідь знати, де знаходяться укриття, і вивчити правила поведінки під час евакуації та знаходження в захисних спорудах.

Якщо за одним укриттям закріплено більше однієї школи, то учнів мають теж заздалегідь розподілити по наявних укриттях з урахуванням їхньої місткості та розташування. 

Учні та вчителі мають вивчити порядок дій у разі небезпеки — це може бути план реагування на надзвичайні ситуації або інструкції навчального закладу на випадок отримання сигналу тривоги.

Школа повинна встановити всі покажчики до укриття, щоб процес евакуації був швидким та безпечним. Також необхідно визначити відповідальних осіб, які будуть супроводжувати учнів та вчителів до укриття під час евакуації та перевіряти, чи не залишився хтось за межами укриття або в школі.

Порядок дій під час повітряної тривоги:

  • Відповідальна особа вмикає систему оповіщення навчального закладу.
  • Вчитель має одразу ж сказати учням про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації та зупинити урок.
  • Відповідальна особа разом з вчителями має скоординувати хід евакуації від класу до укриття.
  • Учнів потрібно швидко вивести з класу двома організованими колонами. За можливості вони мають самоорганізуватися, залишити кабінет та відправитись до укриття. В обмеженому просторі учні мають залишати приміщення групами.
  • Відповідальні за евакуацію мають стояти у заздалегідь визначених місцях, допомагати та регулювати швидкий рух до укриття. До вчителів, які супроводжують молодші класи, треба приставити помічників.
  • Шкільний лікар має знаходитись у відведеному місці для швидкого надання медичної допомоги.
  • Відповідальні за евакуацію повинні знаходитись біля входу в укриття, щоб контролювати процес та швидкого реагувати, якщо виявиться, що хтось відсутній.
  • Учні або цілі класи, які перебували на подвір'ї школи, під час сигналу тривоги повинні рухатися під наглядом вчителя або самостійно до укриття.
  • В самому укритті відповідальні особи повинні проконтролювати, щоб учні швидко та обережно зайняли свої місця. Після того, як усі учні займуть свої місця, відповідальний за клас повинен перевірити, чи всі на місці.
  • Під час перебування в укритті вчителі та відповідальні особи повинні заспокоювати дітей та всіх, хто перебуває у споруді.
Які школи можуть запрацювати у Києві 1 вересня: список