Як правильно вмикати побутові прилади після поновлення електрики

Для того, щоб не нашкодити техніці та електромережі, потрібно правильно вмикати прилади після стабілізаційних відключень.

У Мінреінтеграції оприлюднили відповідні пояснення:

  • На час стабілізаційного відключення електроенергії від'єднайте від мережі всі енергомісткі прилади (пральні машини, чайники, бойлери, електроплити тощо) та вимкніть світло в приміщеннях, якими не користуєтесь. 
  • З появою світла, не вмикайте одночасно всі енергомісткі прилади. Користуйтеся ними почергово. Скористались одним - вимкнули, під'єднали інший.
  • Якщо енергомісткі прилади мають таймер, то варто скористатися цим. Запрограмуйте їх включення в роботу у нічний час з 00.00 до 06.00 ранку.
  • Вмикайте електродвигуни та помпові станції через 20-30 хвилин після появи електроенергії. Ці прилади дають надзвичайно високе навантаження на електромережі під час свого пуску.
  • Утримайтеся від використання зовнішнього освітлення фасадів офісів, ресторанів, торгових центрів. Воно створює високе одночасне навантаження на мережі під час увімкнення. 

Дотримуючись цих рекомендацій українці мінімізують перевантаження мережі, через яке може повторно зникнути світло та виникнути аварія на підстанції. 

Також у Міністерстві енергетики дали поради щодо споживання електрики з мінімальним навантаженням. 

Як зберігати їжу у разі вимкнення світла