Відключення світла Київ
Фото: facebook.com/ukrainer.net

Головний виконавчий директор компанії YASNO Сергій Коваленко пояснив, за яким принципом відбуваються погодинні стабілізаційні та екстрені відключення світла у Києві.

За його словами, коли оператор розподільчих електромереж розробляв графіки стабілізаційних відключень, то в них враховували всі райони Києва. Загалом місто розбили на три великі групи, які, своєю чергою розділили на десять черг, щоб відключення відбувалися рівномірно. Ці черги розраховувалися за потужністю.

"Тобто коли потрібно стабілізувати систему менше ніж на 250-270 МВт, то відключаються лише певні черги всередині групи. Причому, припустімо, якщо зранку відключали 1-5 чергу, то ввечері — 6-10, завтра — можуть 3-8 і так далі", — пояснив Коваленко.

Він додав, що енергетики прораховують середній час відсутності електроенергії у кожної черги, щоб не ставалося "перекосів", коли в одних споживачів світла немає набагато частіше, ніж в інших. Проте, на практиці відключення залежать від того, якою є потреба в економії енергії у конкретний момент.

Наприклад, минулими вихідними у столиці склалася така ситуація, що енергетикам довелося відключити одночасно усі 10 черг в рамках однієї групи. А якщо в "Укренерго" скажуть, що цього недостатньо, то доводиться запроваджувати екстрені відключення і відключати також споживачів у інших групах.

Водночас частина столичних будинків можуть бути підключеними до однієї мережі з об‘єктами критичної інфраструктури, тому їх не відключають.

"Ми ж не хочемо залишити без світла лікарню чи, наприклад, пожежну частину", — додав топменеджер YASNO.

Зазначимо, що у понеділок, 14 листопада, у Києві продовжать діяти планові відключення світла. Екстрених відключень у столиці поки що не прогнозують.

У Києві може зрости тривалість відключення світла з настанням холодів