Як отримати медичну допомогу в Німеччині
Фото: pixabay.com

Українці, які виїхали до Німеччини, можуть отримати потрібну медичну допомогу. Їм надається доступ до повного спектра пільг і послуг, які пропонує загальнообов’язкове медичне страхування.

Як це зробити, розповіли у Міністерстві охорони здоров'я України.

У кожному конкретному випадку лікуючий лікар визначає точний обсяг необхідних пільг і послуг. 

Для отримання пільг загальнообов’язкового медичного страхування громадяни України мають:

  • зареєструватися для внесення даних до Центрального реєстру іноземців;
  • подати заяву на отримання статусу тимчасового захисту з метою лікування до Центрального реєстру іноземців;
  • надати реєстрацію в Німеччині.

"Для цього необхідно зв’язатися з відповідальним центром прибуття або контактним центром міста, в якому тимчасово проживаєте. Отримати медичну консультацію, огляд лікаря та вакцинацію можна одразу в цих центрах", — розповіли у МОЗ.

Поки триває реєстрація, українців розміщують у тимчасовому житлі. Там їх запитують про стан здоров’я та спеціальні потреби. У контактному центрі або у центрі прибуття слід запитати про медичне страхування. Вона дозволить звертатися до сімейних лікарів та лікарні, лікування та ліки за такою страховкою — безкоштовні.

Невідкладну медичну допомогу надають без направлення, вона безкоштовна. Екстрену допомогу можна викликати за номером 112.

Якщо немає документів, медичного страхування або виникли інші труднощі, українці можуть звернутися до організації які анонімно і безоплатно лікують людей без документів.  Відповідну організацію в потрібному регіоні можна знайти за посиланням.

Крім того, у Берліні діють понад 500 лікарських практик, які пропонують безоплатну медичну та психологічну допомогу українцям, які втікають від війни.

Інформацію про них можна знайти за цим посиланням або за цим посиланням.

Якщо не вдалося знайти відповіді на свої запитання щодо медичної допомоги в Німеччині, можна звернутися до некомерційної організації MedWatch за адресою kontakt@medwatch.de. Там є волонтери, які спілкуються українською та російською мовами.

Знайти контакти лікарів можна за посиланням.

Раніше у МОЗ розповіли, як українці можуть отримати медичну допомогу у Польщі.

Як вакцинуватись від грипу в Польщі, Німеччині та Чехії: інформація від МОЗ