Як Європа підтримує українську культуру

У столиці в рамках VI щорічного міжнародного форуму "Креативна Україна: Сила стійкості" міністри Польщі, Литви та єврокомісар розповіли про заходи щодо підтримки української культури.

Про це йдеться у повідомленні Мінкульту.

Зокрема, наприклад, польські культурні центри співпрацюють з українськими митцями й планують продовжувати допомагати в збереженні культурної спадщини України.

Потр Глинський, віцепрем'єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Польщі

Литовські партнери своєю чергою заявили про створення нових пілотних проєктів, які в перспективі допомагатимуть українським митцям та культурним центрам України. Міністр культури Литви Сімонас Кайрис наголосив, що з початком повномасштабної війни культурні зв’язки наших держав стали ще міцніші, ніж були до цього.

Міністр культури Литви Сімонас Кайрис

Водночас Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель, яка завершувала форум, стане координаторкою допомоги всіх європейських країн у сфері культури.

"Починаючи з наступного року Креативна Європа надасть 5 млн євро для підтримки невеличких проєктів, митців та артистів, які зможуть представляти українську культуру в Європі", — зауважила Габріель.

Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель

Крім того, під час заходу обговорили й напрями допомоги Британії, яка не підтримувала Україну з моменту здобуття незалежності. Так, було згадано й про  проведення сезонів культури Великобританія-Україна, які почали діяти після 24 року.

Нагадаємо, раніше у Варшаві відкрили виставку українських митців "Під іншим небом". Детальніше про це читайте тут.