Як діяти у разі хімічної атаки: симптоми отруєння та алгоритм дій
Фото ілюстративне: Depositphotos

Ввечері 11 квітня бійці полку "Азов" повідомили про застосування російськими окупантами хімічної зброї проти українських військових та цивільного населення у місті Маріуполь. За інформацією "Азову", у постраждалих спостерігалася дихальна недостатність, а також вестибуло-атактичний синдром (рухова дисфункція).

Наразі інформацію про застосування хімічної зброї росіянами у Маріуполі перевіряється. Утім серед населення поширюють інструкції щодо того, як діяти під час хімічної атаки

Як діяти у випадку хімічної атаки:

Що робити, аби уникнути отруєння зарином

Однією з бойових отруйних речовин нервово-паралітичної дії, яку вже неодноразово застосовували під час війни, є зарин. Зокрема, проти мирного населення у Сирії його використовував режим Башара Асада, який активно підтримує росія. Враховуючи, що напередодні рф реорганізувала своє військове командування силами в Україні та призначила відповідальним за війну генерала армії Олександра Дворнікова (який має досвід роботи у Сирії), використання цієї речовини в Україні — цілком можливе. 

Центр з контролю та профілактики захворювань США раніше публікував поради, як діяти при отруєнні зарином. Відомо, що цей газ важчий за повітря, не має кольору і запаху, змішується з водою та їжею. В організм людини речовина може потрапляти через контакт зі шкірою або очима, а також разом з повітрям.

Симптоми отруєння зарином

  • виділення з носа;
  • сльозотеча;
  • біль в очах, порушення зору;
  • посилене слиновиділення;
  • задуха;
  • кашель;
  • звуження зіниць;
  • нудота;
  • посилене сечовиділення;
  • сплутана свідомість;
  • запаморочення;
  • головний біль;
  • сповільнене або пришвидшене серцебиття. 

У якості антидота використовують атропін та діазепам. 

Як діяти у випадку отруєння зарином

  • закрийте та заблокуйте всі вікна та двері, вимкніть системи кондиціонування, закрийте вентиляційні отвори, намагайтеся перебувати в найвищій точці будівлі;

  • якщо газ розпилено всередині будинку — вийдіть на свіже повітря, знайдіть безпечне місце, намагайтеся перебувати на височинах, пагорбах;

  • щойно будете в безпечному місці, зніміть одяг, покладіть його у пакет і зберігайте подалі від людей і тварин. Прийміть душ та помийте домашніх тварин із великою кількістю води та мила. Зверніть особливу увагу на руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха;

  • якщо очі подразнені та болять, промийте їх водою протягом 10-15 хв. Якщо зарін потрапив в шлунок — потрібно його промити і випити багато рідини;

  • при важкому ураженні необхідно викликати бригаду швидкої допомоги.

Що робити при отруєнні аміаком

У випадку отруєння аміаком постраждалого потрібно негайно винести на свіже повітря — транспортувати потерпілого необхідно у положенні лежачи. Далі слід забезпечити людині тепло та спокій, дати зволожений кисень. За можливості, змейте осілий забрудник з тіла, зніміть одяг. 

Що робити при отруєнні хлором

При ураженні хлором спостерігається погіршення зору, поява пухирців на шкірі, почервоніння, відчуття сильного, пекучого болю, печіння слизової носа, горла, очей, сльозотечі, задишка та утрудненне дихання, нудота та блювота. 

Якщо ви відчули різкий запах хлору — необхідно негайно заплющити очі й за можливості затримати дихання. Закутайтеся у верхній одяг і дихайте через нього — для кращого ефекту тканину можна змочити водою. Спробуйте визначити напрямок вітру і спокійно (не біжіть) виходьте із зони ураження у протилежний бік. 

Оскільки хлор важчий за повітря, то він опускатиметься вниз. Тому за можливості спробуйте переміститися вгору: підніміться на верхні поверхи, вилізьте на стовп, на дах, пагорб тощо. Просякнутих хімічною речовиною одяг слід зняти, розрізавши ножицями чи розірвавши руками (не знімайте одяг через голову), тіло вимийте водою з милом. 

Якщо немає протигазу, можна використати ватно-марлеву пов'язку, просякнуту 5% розчином питної соди. У випадку отруєння хлором потерпілого треба винести із зони ураження на свіже повітря, щільно накрити його і дати подихати киснем, парами води чи аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Шкіру, рот та ніс можна промити 2% розчином питної соди або водою із милом.

Що робити при отруєнні оксидами азоту

Постраждалого слід негайно винести із зони ураження на свіже повітря. Змивайте можливе забруднення з потерпілого протягом щонайменше 15 хвилин, змініть людині одяг. Промивайте очі постраждалого та дайте людині випити якомога більше води. 

Спротив російській окупації, день 48