Вступ-2023: замість ЗНО учні складатимуть національний мультипредметний тест
Фото ілюстративне

У 2023 році вступне випробування для абітурієнтів проведуть у вигляді національного мультипредметного тесту (НМТ) замість ЗНО. Він складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового предмета за вибором вступника: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.

Про це повідомили на сайті МОН.

Враховуючи безпекову ситуацію та побажання батьків і вчителів, ми подаємо на розгляд Верховної Ради України законопроєкт зі спільно узгодженою моделлю вступних випробувань у 2023 році у вигляді удосконаленого національного мультипредметного тесту

Зазначається, що тест складатимуть в один день, він триватиме 180 хвилин. У МОН планують провести дві сесії НМТ: основну (у червні) й додаткову (у червні-липні).
Вступ-2023

Наголошується, що третій предмет буде універсальним — незалежно від обраного предмета позитивний результат тесту дозволить подавати заяву для вступу на будь-яку спеціальність з урахуванням вагових коефіцієнтів, установлених для предметів на різні спеціальності.

Зазначається, що усі пільги та пільгові категорії, які були раніше, у 2023 році зберігаються. А мешканці тимчасово-окупаваних територій складатимуть тест онлайн. Якщо абітурієнти проживають за кордоном, вони зможуть скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах на місцях. 

Демонстраційний варіант тесту нададуть пізніше. Усі деталі стосовно вступної компанії у 2023 році можна дізнатися за посиланням.

Раніше ми писали, що МОН хоче обладнати школи камерами спостереження та металодетекторами.

Яка вона, Україна майбутнього? Маніфест змін від українських школярів