Особняк Баккалинського у Києві: власника забов'язали укласти на пам'ятку охоронний договір

Київська прокуратура вимагає від власника укласти охоронний договір на особняк Баккалинського, який є пам'яткою архітектури 20 століття. Про це повідомили представники громадської організації "Мапа Реновацій".

Суд ухвалив рішення на користь прокуратури. Власник повинен виконати вимоги протягом місяця. 

Особняк Баккалинського на Лук'янівці у Києві

Особняк Баккалинського у 2021 році занесли до Переліку об'єктів культурної спадщини як будинок зі статусом "Щойно виявлений об'єкт культурної спадщини". 

Це останній збережений зразок одноповерхової житлової забудови на вулиці Юрія Іллєнка. Ділянку ще у 1899 році викупив Пилип Степанович Баккалинський, підполковник, що народився на Київщині. Він збудував особняк на початку 20 століття, але прожив там недовго. У 1908 році він помер, а маєток залишив у спадок дітям. За часів радянської влади будівлю націоналізували. 

Особняк Баккалинського на Лук'янівці у Києві у 20 століттіНа початку 2010 року в особняку знаходився один з підрозділів Шевченківської районної держадміністрації, а у 2021 році його передали у власність компанії ТОВ "Амелін-30". Наразі будівля знаходиться у занедбаному стані та потребує реконструкції.

До речі, компанія Aero3D розробила 3D модель особняка, її можна подивитися за посиланням

Раніше ми писали, що спеціалізована школа №114 на вулиці Кирилівській у Подільському районі Києва майже 13 років закрита на реконструкцію, але ніяких ремонтних робіт там не відбувається.

Суд повернув у власність Києва будинок-пам’ятку на проспекті Берестейському