Документальний фільм про окупацію ЧАЕС
Фото: facebook.com/ChornobylNPP

Організація Women in Nuclear Ukraine випустила документальний фільм про захоплення Чорнобильської АЕС російськими окупантами у лютому-березні 2022 року. У стрічці під назвою "Що, якби це сталося знову?" використали інтерв'ю працівників станції, які понад місяць були у заручниках.

Про це повідомили на сайті "Нове українське кіно"

"Ми працювали над фільмом у дуже напруженому темпі. Особливо складним було у "гарячі" часи організувати зв'язок із потрібними експертами, аби вони далі інтерв'ю. Для нашої команди однодумців це був пілотний проєкт, зроблений повністю у режимі онлайн. Війна роз'єднала нас усіх фізично, але точно не на ментальному рівні", — розповіда президента Women in Nuclear Ukraine Маргарита Раєць. 

Матеріали для фільму збирали упродовж квітня. Наразі стрічка доступна для безкоштовного перегляду на YouTube-каналі Women in Nuclear Ukraine. 

У документальному фільмі "Що, якби це сталося знову?" автори розповідають про трагедію на Чорнобильській атомній електростанції у 1986 році, а також про захоплення окупантами ЧАЕС у лютому-березні. Зокрема, йдеться про переживання персоналу станції та військовослужбовців Нацгвардії, яких захопили у полон, а також про загрозу ядерної небезпеки під час повномасштабної війни в Україні.

Як відомо, 24 лютого російські окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію. Понад місяць персонал станції перебував у заручниках, а українські нацгвардійці — у полоні. Зв'язок із працівниками ЧАЕС вдалося встановити на 24 добу, 19 березня. Зокрема, наприкінці березня йшли перемовини про частішу ротацію персоналу. А вже на початку квітня ЧАЕС вдалося звільнити від окупантів. 

В Україні вийде документальний фільм про захоплення Чорнобильської АЕС окупантами