Тривають перемовини про частішу ротацію на ЧАЕС, — мер Славутича Юрій Фомічев

На Чорнобильській атомній електростанції вже вдалося частково замінити персонал, який перебував у заручниках російських окупантів з першого дня війни. Це сталося 20 березня. Наразі, за словами мера Славутича Юрія Фомічева, тривають перемовини про частішу ротацію персоналу на ЧАЕС. 

Про це він розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону

"Нам вдалося частково замінити людей, щоб вони повернулися до своїх родин. Ми знайшли добровольців — вони справжні герої, як і ті, хто був там у цей час. Але це вже свідоме рішення людей: поїхати працювати на Чорнобильську АЕС, розуміючи, що це може бути надовго", — розповів Фомічев.

За словами міського голови Славутича, періодично у влади є зв'язок по стаціонарних телефонах з тими, хто зараз перебуває на станції. А у самих працівників є запас українських продуктів, завезених ще до війни.

"Ми ведемо постійні діалоги, щоб ротацію робити частіше. Щоб це було не 20 днів, а хоча б удвічі менше і ще частіше. Про повноцінне відновлення системи роботи й заміни персоналу поки що не йдеться, але про частішу ротацію перемовини тривають", — додав він.

Нагадаємо, що Чорнобильску АЕС захопили російські окупанти у перший день війни, 24 лютого. Відтоді вдалося лише раз провести часткову ротацію персоналу на станції, який через втому та постійну небезпеку був виснаженим. Так, ввечері 20 березня з ЧАЕС вдалося вивезти 64 працівника, на заміну евакуйованим відправилося 46 добровольців-працівників станції для виконання службових обов'язків та для забезпечення функціонування ЧАЕС. 

Спротив російській окупації, день 32