Великдень 2023: коли відзначатиметься в Україні, дата та традиції.

Великдень 2023 відзначатиметься в Україні 16 квітня. Пасха у католиків припадає на 9 квітня. Чому християни західного та східного обрядів святкують Великдень у різні дати, які традиції існують та чи буде вихідний у цей день — дізнайтесь у матеріалі.

Чому православні й католики відзначають Великдень у різні дати

Великдень це релігійне свято воскресіння Ісуса Христа, яке описане в Новому Завіті Біблії. Православні християни святкують Великдень пізніше, ніж католики, а також пізніше ніж більшість християн західного світу. Це відбувається тому, що церкви обчислюють свято за різними календарями. Починаючи з раннього Середньовіччя, усі християни використовували один метод для визначення дати Великодня. Англійський вчений Беда Преподобний (8 ст.) писав у своїй роботі "Обчислення часу": "Неділя після повного місяця, яка припадає на рівнодення або після нього, дасть законний Великдень". Все змінилося у 1054 році, коли католицька та православна церкви відокремилися одна від одної.

Великдень 2023: коли відзначатиметься в Україні

Православна церква використовує старіший за юліанський календар. За ним рік складається з 365,25 днів. Але насправді рік триває 365,2422 дня. Через це за юліанським календарем точка весняного рівнодення протягом століть зсувалася все пізніше і пізніше. У 1582 році на Заході ввели григоріанський календар, щоб виправити цей прорахунок. Він зміщує старий календар на 13 днів. Це означає, що католицький Великдень зазвичай раніше, ніж православний, хоча вони часто припадають на ту саму дату.

Традиції на Великдень

Великдень — найсвітліше, найвеличніше свято в Україні, тому існує безліч традицій, яких дотримуються у цей день. Деякі з них успадкували від пращурів, інші з роками змінювалися й удосконалювалися завдяки сімейним звичаям. Серед релігійних традицій — дотримання Великого Посту перед Великоднем, похід на нічне богослужіння у церкву, освячення пасок, яєць та квітів, привітання один одного фразою "Христос Воскрес!", а у відповідь "Воістину воскрес!".

Великдень 2023: коли відзначатиметься в УкраїніНа Пасху оселю прикрашають квітами, гілками дерев та стрічками жовтого кольору. Також господині роблять святкові композиції з паскою, свічками та яйцями. Крашанки розмальовують жінки, діти різними малюнками.

На традиційному Великодньому столі має бути пишні паски, крашанки та писанки, холодець, домашня ковбаса та кагор. Українці збираються усією родиною, влаштовують пікніки у парках, зустрічаються в кафе або ходять у гості.

Вихідні на Пасху 2023

Завжди Великдень припадає на неділю. В Україні офіційним вихідним також є понеділок після Пасхи. Проте через дію воєнного стану додаткові вихідні на Великдень в Україні скасовуються. Тому понеділок, 17 квітня, буде звичайним робочим днем.

Проте кожен роботодавець може самостійно вирішувати, чи робити цей день робочим, чи залишити вихідним.

Київські митники виявили старовинну ікону, яку намагалися переслати до США: фото