У Херсоні вчителі відмовилися співпрацювати з окупантами
Фото ілюстративне: standwithukraine / Depositphotos

У Херсоні педагоги відмовилися співпрацювати з російськими окупантами та викладати за "новою програмою". Про це повідомив голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута під час виступу в Медіацентрі "Україна". 

За його словами, ситуація на Херсонщині залишається складною — морально і гуманітарно. Зокрема, російські окупанти не дають жодного гуманітарного коридора, аби волонтери та українська влада могли завести місцевим жителям необхідні вантажі. Окрім цього, війська рф постійно обстрілюють території, намагаючись вийти на кордони області.

Там, де бойових дій немає, окупанти намагаються "налагоджувати життя" і встановлювати свої порядки. Зокрема, розповів Лагута, окупаційна влада провела "нараду" з педагогами, на якій розповіла про нові правила. 

"Вчора в Херсоні гауляйтер проводив "нараду" з педагогами. Вчиталі адміністрації шкіл просто герої. Послухати його прийшли лише 20 осіб, при тому, що у місті 71 школа. Педагогів закликають готуватися до навчання за новою програмою, їздити в Крим для "підвищення кваліфікації". Фактично всі директори заявили, що їх це не влаштовує, і вийшли", — розповів голова Херсонської ОВА.

Він також наголосив, що попереду — звільнення Херсонщини й усі ці явища, "наради" та тиск на людей припиняться, як тільки окупант піде.

Нагадаємо, що окупаційна влада тимчасово захопленого росіянами Маріуполя вирішила продовжити навчальний рік в місті до 1 вересня. За словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, окупанти "вчитимуть" маріупольських дітей все літо, щоб деукраїнізувати їх та підготовити до навчального року за російською програмою. Викладати школярам будуть російську мову та літературу, історію росії та математику — теж російською мовою. 

Спротив російській окупації, день 93