Набули чинності нові норми мовного закону
Фото: osvitoria.media

З 16 липня в Україні набувають чинності нові норми "мовного закону". Відповідно до них, усі сайти та комп'ютерні програми повинні мати інтерфейс державною мовою. В іншому випадку органи державної влади та місцевого самоврядування, а також підприємства й організації усіх форм власності та фізичних осіб можуть оштрафувати.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів уповноважений ВРУ із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Йдеться про другу та шосту частини статті 27 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Вони регламентують використання української мови в інтернеті та в інтерфейсах комп'ютерних програм товарів. 

Іншими словами, будь-який товар, на якому встановлено комп'ютерну програму — автомобіль чи пральна машинка — повинен бути "локалізований" для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи це електронний екран або панель керування зі звичайними кнопками

 Відтепер: 

  • комп'ютерні програми, встановлені на товарах, що продаються в Україні, повинні мати користувацький інтерфейс державною мовою. За обсягом та змістом він має містити не менше інформації, ніж іншомовні версії;
  • інтернет-представництва (зокрема, веб-сайти та веб-сторінки у соцмережах) органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організації будь-якої форми власності, зареєстрованих в Україні ЗМІ та суб'єктів господарювання, що надають свої послуги та продають товари в Україні, повинні мати основну українськомовну версію.

Як штрафуватимуть за порушення?

У випадку порушення цих норм "мовного закону" представник уповноваженого із захисту державної мови має право накласти попередження та вимагати усунення цих порушень. Якщо цього так і не зроблять, то уповноважений може вручити порушнику протокол про накладання штрафу — відповідальними за його стягнення будуть органи виконавчої служби Мінюста. 

За перше порушення загрожує попередження або штраф на суму від 3 400 до 8 500 гривень. За повторне порушення (здійснене упродовж року) — від 8 500 до 11 900 гривень. 

У Києві планують заборонити публічне використання російського культурного продукту