Будинок у Києві після обстрілів

В Україні з’явилися десятки компаній, які облаштовують приватні бомбосховища. Тепер кожен бажаючий може замовити індивідуальне укриття для себе та рідних.

Як розповів LIGA.net власник будівельної компанії «БТК Альбатрос» Леонід Бенев’ят, після чисельних ракетних обстрілів українці різко почали перейматися власною безпекою. Багато власників приватних будинків вирішили замовити собі бомбосховище.   

На сервісі надання послуг Kabanchik з початку літа кількість таких запитів значно зросла. Якщо у людей вже є укриття, то вони шукають спеціалістів, які його відремонтують та удосконалять.

Окрім власників приватного житла подібними послугами часто цікавляться й освітні заклади.

Попит обумовлений початком навчального року й необхідністю обладнати бомбосховища в школах і дитсадках. Для останніх замовляють ще й малюнки, якими можна прикрасити укриття

Скільки коштує побудувати бункер

Що стосується рівня безпеки та оснащення бункерів, то це залежить від ціни. Найдешевший варіант - 100 тисяч гривень. За ці кошти ви можете замовити звичайну "залізобетонну коробку", без вентиляції та водовідведення.

Такий підвал захистить від міни 60-80 мм, від уламків, але не від чогось серйознішого.           

Але якщо такий варіант вам не підходить і ви хочете максимально себе убезпечити, то доведеться заплатити близько 20 тисяч доларів. Бомбосховище за таку ціну здатне витримати обстріл "Градом". Але особливих зручностей там теж не буде, а спускатися в нього доведеться драбиною. За словами власника фірми "ЄвроДім" Ігора Чернікова, укриття обов’язково повинно мати два виходи: зі сходами та запасний люк з драбиною.

Також має бути санвузол, чотири ліжка, інтернет. Жити там не вийде – максимум переночувати, це дуже некомфортно.

Власники будівельних компаній лише починають розвивати таку послугу, тому запевняють, що надалі будуть створювати кращі варіанти домашніх укриттів. Але український ринок вже зацікавив і іноземних бізнесменів, один з таких Рон Хуббарт — американський власник  виробництва бункерів Atlas Survival Shelters.

– Я планую отримати ліцензію на фабрики у Києві, щоб робити кілька видів бункерів. Більшість з них у ціновій категорії $3000 – дуже дешеві, але витримують артилерію та ракети. Я планую робити тисячі невеликих бункерів, – поділився Хуббарт.

На Київщині відбудували міст через річку Здвиж, який підірвали окупанти