В Україні планують провести реформу освіти: основні нововведення

Сьогодні, 5 січня, Кабінет Міністрів України погодив проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам” його надішлють на розгляд до Верховної Ради України.

Мета — розширити інструменти державного фінансування вищої освіти та підвищити ефективність використання держресурсів.В Україні планують провести реформу освітиНовий законопроєкт передбачає, що у майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання.В Україні планують провести реформу освітиДержавне замовлення — це повністю безоплатне навчання студента за бюджетні кошти. В Україні планують провести реформу освітиЧастину бюджетних місць виділять для вразливих категорій вступників, згідно зі встановленими квотами.В Україні планують провести реформу освітиТакож, запроваджують модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання.

Розмір державного гранту залежатиме від результатів зовнішнього оцінювання знань та обраної вступником спеціальності.В Україні планують провести реформу освітиЯкщо Верховна Рада ухвалить законопроєкт, нова система грантів може запрацювати вже з вересня 2024 року. 

Наразі 60% студентів навчається на контракті. Законопроєкт допоможе змінити ситуацію, щоб понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки. 

"Наш Київ" також писав, що Кабінет міністрів України підтримав законопроєкт, у якому передбачається скасування заочної форми навчання з наступного 2024 року.

У Київській області створять мережу закладів інклюзивної професійної освіти