В Україні обмежать виїзд для жінок на військовому обліку — у ДПСУ це заперечили

З 1 жовтня 2023 року жінки з медичною або фармацевтичною освітою повинні стати на військовий облік. Після чого вони отримають статус військовозобов'язаних та обмеження на виїзд за кордон.

Про це виданню "РБК-Україна" повідомив член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федір Веніславський.

Він нагадав, що минулого року Рада внесла зміни до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, де передбачила, що на обов'язковий військовий облік мають бути поставлені жінки з медичною або фармацевтичною освітою.

За його словами, на виконання цього закону Кабінет міністрів видав відповідну постанову. А Міністерство оборони — наказ про військовий облік жінок, згідно з яким, з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов'язково стати на військовий облік.

"Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд — тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає — тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду", — зазначив депутат.

Усі інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з цієї ж дати можуть стати на облік добровільно, зазначив Веніславський. 

"Розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов'язково ставати на облік, на цей час не планується", — сказав він.

Що кажуть у Держприкордонслужбі

Згідно з постановою Кабміну, виїзд за кордон обмежений для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців (без поважних причин), пояснив "УП" речник ДПСУ Андрій Демченко.

Водночас виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стануть на військовий облік з 1 жовтня, наразі не обмежений.

"На даний момент обмеження стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих посад державних службовців, що чітко визначено в постанові Уряду, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України. Якщо будуть внесені зміни до цих правил, відповідно вони будуть дотримуватись", — прокоментував Демченко.

Те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними з 1 жовтня, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам. Якщо відповідні зміни й будуть, спочатку їх має ухвалити уряд, додав він. 

Раніше ми писали, у Києві створили найбільший в Україні прапор із побажаннями для військових.

«Я публікую каву та відпочинок у соцмережах. Хіба це погано?» Військові, психологиня та SMM-ниця ставлять крапки над «і» в дискусії про лайфконтент