В Україні діє гаряча лінія підтримки з питань сексуального та репродуктивного здоров’я: подробиці

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні спільно з партнерами створив гарячу лінію з питань підтримки сексуального та репродуктивного здоров’я.

Українці можуть проконсультуватися у провідних медичних фахівців галузі, зателефонувавши за номером 3033 (дзвінки безкоштовні з мобільних та стаціонарних телефонів).Українці можуть проконсультуватися у провідних медичних фахівців галузіФахівців можна запитати про сексуальне та репродуктивне здоров’я, дізнатися, до якого лікаря звернутися в конкретній ситуації, та отримати контакти профільних спеціалістів. 

Сервіс доступний будь-кому, хто потребує допомоги з питань сексуального та репродуктивного здоровʼя. 

Проконсультуватись можуть вимушені переселенці, вагітні жінки, а також медичні працівники різних спеціалізацій для консультацій з колегами щодо певних вузькопрофільних питань.

Всі консультації проводять безоплатно, анонімно та конфіденційно. 

Лінія підтримки працює щоденно з 09:00 до 18:00, спілкування з фахівцями не потребує попереднього запису. 

Також, Фонд планує впровадити мобільні гінекологічні бригади у віддалених регіонах України. Фонд планує впровадити мобільні гінекологічні бригади у віддалених регіонах УкраїниДо них можна звернутись за місцем перебування — номер 3033. 

Наразі бригади працюють у 23 областях України та безоплатно й конфіденційно надають такі послуги: 

  • медичний огляд гінеколога;
  • УЗД-дослідження;
  • електрокардіограма;
  • експрес-тести для визначення гепатитів, сифілісу, ВІЛ та рівня цукру в крові;
  • консультація з питань жіночого здоров’я, зокрема щодо до- та післяпологового періоду (здоров'я матері, грудне вигодовування та догляд за дитиною);
  • консультація з питань ВІЛ-інфекцій та захворювань, що передаються статевим шляхом;
  • медична та соціально-психологічна підтримка постраждалих від домашнього та інших видів насильств, зокрема пов’язаних із війною.

Наразі бригади працюють у 23 областях України

Також фахівці працюють у віддалених та важкодоступних місцевостях — вони оснащені зручним інклюзивним обладнанням, що дозволяє ефективно надавати допомогу людям з інвалідністю. Мобільні бригади оснащені зручним інклюзивним обладнаннямЗ моменту запуску гарячої лінії 45% звернень стосувалися роботи мобільних бригад, 12% осіб цікавила загальна консультація з питань сексуального та репродуктивного здоров’я, а 43% телефонували, щоб дізнатись, де отримати акушерсько-гінекологічну допомогу.Всі консультації проводять безоплатно, анонімно та конфіденційноБлизько 30-40% усіх звернень надходить до гарячої лінії від жінок з інвалідністю, яким необхідна допомога щодо отримання консультації з питань сексуального та репродуктивного здоровʼя, враховуючи їхню обмежену мобільність при переміщенні. 

У таких випадках здійснюється перенаправлення до безбарʼєрних кабінетів гінекологічного доступу Фонду.

На сьогодні діє 107 кабінетів у 23-х регіонах України, що допомагають людям з інвалідністю отримати необхідну профільну допомогу. Всі консультації проводять безоплатно, анонімно та конфіденційноРаніше “Наш Київ” писав, що у Київському обласному перинатальному центрі оновили реанімацію для новонароджених.

В обласному центрі ментального здоров’я відкрили відділення медико-психологічної реабілітації: фото