Навчальний рік 2022/2023
Фото: freepik.com

Офіс освітнього омбудсмена провів опитування серед батьків здобувачів освіти щодо форми навчання в умовах війни. У Міністерстві освіти його розкритикували та назвали нерепрезентативним.

Результати опитування показали, що більшість батьків (61,6%) виступають проти очної форми навчання в закладах освіти, навіть якщо там є облаштовані укриття. Ще 13,3% респондентів не впевнені, чи варто розпочинати очний освітній процес за таких умов. А 25,1% опитаних батьків переконані, що якщо заклад освіти знаходиться на безпечній території, і в ньому є облаштоване укриття — навчання необхідно організовувати очно.

На запитання, яку форму навчання вони обрали для своїх дітей, батьки відповіли таким чином: 62,5% дистанційну форму,  13,8% — очне навчання в закладі освіти, а ще 18,4% — поки не визначились, бо до початку навчального року безпекова ситуація може змінитись. Ще 1,8% батьків не обрали форму навчання через те, що комісія ще не надала висновку щодо стану укриття в закладі освіти, 1% ще не знають, залишатися в Україні чи їхати за кордон, а 1,5% — не обрали з інших причин. 

Опитування проводили за допомогою Google форм, а участь в ньому взяли 25 230 респондентів. Більшість з них (89%) — батьки школярів, а решта — батьки дошкільнят, учнів закладів фахової та професійної освіти й студентів.

В Міністерстві освіти та науки відреагували на це опитування та заявили, що воно не є репрезентативними, а його результати не можна назвати об’єктивними. Там наголосили, що  об’єктивність даних неможливо проконтролювати, а одна й та сама людина могла проходити опитування кілька разів.

"МОН невідомо, з яких причин офіс омбудсмена ініціював опитування, результатам якого не можна довіряти. Також МОН невідомо, чи були на це витрачені бюджетні кошти, якщо — так, в якому розмірі", — підкреслили у міністерстві.

Там додали, що професійні опитування такого роду проводить Державна служба якості освіти України (ДСЯО), і останнє з них якраз стосовно форми навчання завершили 8 серпня. Участь в опитуванні взяли близько 100 тисяч респондентів. Оприлюднити його результати мають найближчим часом.

"МОН невідомо, чому Офіс освітнього омбудсмена узяв на себе відповідальність та ініціативу дублювання функцій ДСЯО, тим паче тих, які виконати фахово не має фізичної можливості. Тому коментувати чи роз’яснювати оприлюднені результати "опитування" Офісу освітнього омбудсмена наразі є недоречно", — підкреслили у МОН.

Там наголосили, що готуються до нового навчального року за постійної комунікації з МВС, військовими адміністраціями, освітянами батьками та іншими зацікавленими сторонами. І що думки батьків обов'язково врахують для обрання форми освітнього процесу.

Зазначимо, що в офісі освітнього омбудсмена визнають, що опитування не є репрезентативним у сенсі соціологічного наукового дослідження. Проте там кажуть, що воно дозволяє створити орієнтовну модель проблем, з якими зіткнулись здобувачі освіти, їхні батьки та педагоги під час війни.

"Ця модель дозволяє доволі змістовно з’ясувати проблеми освіти під час війни, спрогнозувати проблеми у новому навчальному році та підготовці до нього, з’ясувати, як саме можуть бути порушеними права на освіту та запропонувати певні шляхи розв’язання проблем", — зазначили там.

Батьки самі обиратимуть форму навчання дітей у київських школах