В Ірпені члени ВО "Батьківщина" підтримують незаконне виділення землі на 10 млн доларів

Мораторій на продаж сільськогосподарської землі, ініційований партією "Батьківщина", триватиме до 1 січня 2018 року, але вже зараз деякі члени партії в Ірпені відкрито підтримують зміну цільового призначення тих же земель в заплаві річки Ірпінь, погоджуючись з незаконним рішенням "інноваційного" мера Карплюка. Про це пише kp.ua.

Як стало відомо, Володимир Карплюк, незважаючи на суспільний резонанс навколо цього питання, приймає незаконне рішення про виділення земельних ділянок с/г призначення під забудову, що спричинить неминучу катастрофу для всього Київського регіону.

Нагадаємо, Володимир Карплюк і його будівельні компанії під гаслом "прогресивних" ідей вже збільшили в місті щільність населення вдвічі і тепер готуються отримати черговий "куш" за забудову нових територій. За підрахунками експертів, забудова заплавних земель принесе забудовникам, наближеним до мера Карплюка, чистий дохід в розмірі понад 10 млн доларів.

Земельні ділянки в заплавних землях річки Ірпінь знаходяться за межами міста і мають сільськогосподарське призначення, що виключає житлову та громадську забудову згідно ст. 19 Земельного кодексу України. Незважаючи на це і на десятки кримінальних проваджень, Карплюк проштовхує питання забудови цих особливо цінних земель. І депутати партії, публічно заявляючи, що "продаж землі є злочином перед народом", згодні підтримати цей злочин.

Питання вже давно вийшло за рамки локального скандалу і знаходиться в площині національних інтересів. Днями воно буде винесено на розгляд Національної екологічної ради. 28 листопада в ІА "УНІАН" відбулася прес-конференція на тему: "В Україні зникають малі річки". Одним з ключових питань обговорення стало знищення річки Ірпінь як наочний приклад неналежного ставлення місцевої влади до водних ресурсів. За словами присутніх на заході експертів, незаконне рішення місцевих чиновників по забудові її заплавної частини може привести до екологічної катастрофи не тільки в Приірпінні, а й в Києві.

"Якщо не зупинити цей процес, то Київщина не тільки втратить ще одну мальовничу водойму, а й потрапить в зону ризику. Недбале ставлення до водних ресурсів в сукупності з природними факторами може призвести до нищівних наслідків", — підкреслив голова ВГО "Асоціація рибалок України" Олександр Чистяков.

Спікера підтримав інший учасник конференції — доктор географічних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту водних проблем і меліорації НААН України Віктор Вишневський. На його думку, в перспективі побудованим в руслі заплави річки об'єктам може загрожувати повінь.

В даний час незаконно забудовані території заплавних земель на правому березі річки Ірпінь вже страждають від затоплення. Заплавні землі вже піддалися меліорації і знаходяться під дією державної міжгосподарської осушувально-зволожуючої системи з матеріальним дренажем. Земельні масиви в заплаві річки Ірпінь не підлягають забудові, згідно з висновками органів державної виконавчої влади, діяльність яких здійснює державну політику в сфері розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів.

Незважаючи на переконливі наукові висновки вчених і екологів, які б'ють на сполох, і на гасла Юлії Тимошенко ("Земля — єдинийий ресурс, який дозволить Україні стати на ноги"), члени ВО "Батьківщина" в Ірпінській міськраді готові проголосувати за ганебне рішення по знищенню заплави річки, а сільськогосподарські землі перевести під багатоповерхову забудову. Відзначимо, що підтримка такого рішення — це ще й кримінальний злочин, адже земельні ділянки, які перебувають у заплаві річки Ірпінь, мають сільськогосподарське призначення, що виключає житлову та громадську забудову, згідно ст. 19 Земельного кодексу України.