В Антарктиці сніг "зацвів" рожевим: фото

В Антарктиді біля української полярної станції "Академік Вернадский" сніг набув рожевого кольору. Фахівці називають це явище "цвітінням" мікроскопічних зелених одноклітинних водоростей, яке відбувається щороку наприкінці антарктичного літа.

Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

За словами полярників, кожна водорість має три кольорові стадії: зелену, помаранчеву і пурпурову чи малинову. Вона зимує під снігом у "зеленому" варіанті, де переважає хлорофіл, а коли стає тепліше, то просувається ближче до поверхні й червоніє, бо в ній утворюються каротиноїди — природні пігменти, які надають забарвлення червоним та помаранчевим овочам і фруктам. 

"Цвітіння" снігу біля станції "Вернадського"

Такий процес сприяє зміні клімату, адже через забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Через це у ньому розвивається дедалі більше яскравих водоростей, від чого процес танення пришвидшується.

"Цвітіння" снігу біля станції "Вернадського" Як пояснюють науковці, важливо фіксувати площу "квітучого снігу", щоб побачити загальні тенденції впливу зміни клімату. Цю роботу українські дослідники на станції проводять за допомогою дрону.

Що відомо про українську полярну станцію "Академік Вернадський" 

"Академік Вернадський" — це єдина українська антарктична станція, яка розташована на острові Галіндез. Її Україна отримала "у спадок" від Великої Британії безоплатно 6 лютого 1996 року. Деяким альпіністським спорядженням, верстатами, британськими кухонними приладами, які лишилися з того часу, полярники користуються і сьогодні.

Станція працює постійно і є метеорологічною та географічною обсерваторією, головне призначення якої — проведення наукових досліджень в Антарктиді.

Полярники з "Вернадського" показали красу антарктичного зоряного неба