Лампи розжарювання замінять на світлодіодні
Фото: unsplash.com

В Україні найближчим часом запровадять програму з безкоштовної заміни застарілих ламп розжарювання на сучасні та більш економні світлодіодні. Це має суттєво скоротити навантаження на енергосистему. Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Загалом в рамках програми планується замінити 50 млн старих лампочок. При цьому закупівлю близько 30 мільйонів світлодіодних ламп профінансує Єврокомісія. За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, загалом заміна старих лампочок на нові має заощадити близько одного гігавата електроенергії.

"Ми профінансуємо близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Коли 50 мільйонів таких лампочок буде доставлено з нашими партнерами, це заощадить 1 ГВт (електроенергії) — річний обсяг виробництва (блоку) атомної електростанції! У темні часи ми стоїмо разом із нашими українськими друзями", — написала Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

Юлія Свириденко додала, що заміна ламп розжарювання на енергоощадні може допомогти Україні знизити споживання електроенергії в момент пікового навантаження на 7-10%. Найближчим часом Мінекономіки має надати детальну інструкцію, щодо того, як українці зможуть отримати світлодіодні лампи. Там обіцяють, що механізм отримання буде максимально простим.

Нагадаємо, 13 грудня, до енергосистеми України підключили останній атомний енергоблок, який було виведено з ладу після ракетного обстрілу 23 листопада. Зараз всі 9 енергоблоків вітчизняних АЕС, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній потужності.

Світові бренди переходять на відновлювану енергію