До енергосистеми України підключено останній атомний енергоблок

У вівторок, 13 грудня, останній дев'ятий енергоблок-"тисячник" АЕС, який було виведено з робочого ладу після ракетного обстрілу 23 листопада, під'єднали до енергосистеми України. Наразі триває набір потужності.

Про це повідомив "Енергоатом".

"Таким чином, енергосистема отримала додаткових 1000 МВт електроенергії. Зараз всі 9 енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній наявній потужності," — зазначають в компанії. 

Шість енергоблоків такого ж типу знаходяться на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції. Зараз їхня робота блокується окупаційними військами.

"Вірю, що залишилося недовго чекати, коли найбільша в Європі Запорізька АЕС буде звільнена з варварської рашистської окупації, і тоді ми зможемо видавати повну атомну потужність "Енергоатома" в енергосистему для потреб наших громадян та економіки, як ми це завжди робили взимку. А поки цього не сталося, сподіваємось і всіляко підтримуємо зусилля ЗСУ та усієї прогресивної світової спільноти щодо якнайшвидшого звільнення ЗАЕС і відновлення роботи всіх шести її енергоблоків", — пояснює Петро Котін, в.о. президента "Енергоатому".

Нагадуємо, 26 листопада енергетики під'єднали до мережі ще один атомний блок, завдяки чому вдалося збільшити потужність на інших. 

Після останніх атак відновили більшість генеруючих потужностей — "Укренерго"