Премія Сахарова
Фото: twitter.com/EP_President

Український народ та президент Володимир Зеленський отримали премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки" від Європейського парламенту. Про це повідомила голова Європарламенту Роберта Мецола.

У своєму виступі під час оголошення премії вона наголосила, що протягом останніх дев’яти місяців українці героїчно захищали не лише себе й власну батьківщину, а й усю Європу. За офіційним формулюванням, премію Сахарова отримав "хоробрий український народ в особі свого президента, обраних лідерів і громадянського суспільства".

"Вони відстоюють те, у що вірять. Борються за наші цінності. Захищають демократію, свободу та верховенство права. Ризикують життям заради нас. Немає нікого більш гідного за них. Вітаємо сміливий народ України!", — написала вона у своєму Twitter.

Також серед номінантів був засновник Wikileaks Джуліан Ассанж та колумбійська Комісія зі встановлення істини, що займалася національним примиренням та врегулюванням завершення громадянської війни в країні.

Нагадаємо, українські фотографи, які робили світлини із розбомбленого Маріуполя, отримали престижну французьку премію для військових кореспондентів Bayeux Calvados-Normandy Award.

Jerry Heil номінували на міжнародну премію Music Moves Europe Awards 2023