Українські біженці можуть повернутися в країни ЄС на зиму, — голова МВС Чехії

Українські біженці, які тимчасово проживали у країнах Європейського союзу та приїхали додому, зможуть знову повернутися за кордон взимку. Про це заявив голова МВС Чехії Віт Ракушан, повідомляє Ceske Noviny.

За його словами, приблизно 20% біженців, які прибули в Європу після повномасштабного вторгнення, повернулися назад в Україну. 

Якщо хтось виїхав в Україну, живе там й вже отримав тимчасовий захист в одній з країн ЄС, він має право повернутися до ЄС, якщо умови не дозволяють йому залишитися на зиму вдома.

Урядовець зазначив, якщо люди почнуть повертатися, то кількість біженців в Євросоюзі може зрости до п'яти мільйонів. Наразі Чехія може прийняти максимум пів мільйона осіб.

"Безумовно, не вдасться побудувати імпровізовані намети взимку, ситуація буде набагато складнішою".

Наразі ЄС надає тимчасовий захист до кінця березня наступного року. Єврокомісія вже домовилася про продовження ще на рік, країни-члени ЄС повинні обговорити це питання.

Нагадаємо, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала українців, які зараз знаходяться за кордоном, не повертатися додому до весни. 

Українці можуть не скасовувати реєстрацію в ЄС при поверненні додому