Банкоматний роумінг

Великі українські банки ініціювали так званий "банкоматний роумінг", який дозволяє знімати готівку в будь-яких банкоматах без додаткових комісій та обмежень. Про це розповів заступник голови Нацбанку Олексій Шабан в ефірі "Українського радіо".

За його словами, ці банки встановили для власників карток інших банків такі ж самі ліміти на видачу готівки, як і для своїх клієнтів. Йдеться про ліміти у розмірі від 10 до 20 тисяч грн.

"Ми вважаємо, що цієї суми достатньо не тільки, щоб задовольнити сьогоденні потреби, а й щоб сформувати певний запас готівки", — зазначив Шабан.

Він додав, що українські банки вже почали скасовувати комісію на зняття готівки з карток інших банків. До цієї ініціативи доєдналися вже близько десяти комерційних фінустанов.

"Сьогодні ми вже отримали від десяти банків-власників банкоматних мереж інформацію про те, що тарифи для карток інших банків за видачу коштів скасовані. Тобто ти користуєшся цим банкоматом, як банкоматом свого банку", — сказав заступник голови Нацбанку.

Також Шабан розповів, що готовність банківської системи України до можливого блекауту є доволі високо. Зокрема, ще від початку війни у 2014-му НБУ зобов’язав банки мати резервні центри обробки даних на різних локаціях, щоб ті могли "переключатися" між ними в разі необхідності. На початку повномасштабного російського вторгнення банки відпрацювали це на практиці.

До того ж Нацбанк ініціював створення об’єднаної мережі стійкості банків ― "Банку незламності" або power banking. До цієї мережі вже долучилися близько 800 відділень різних банків, які забезпечили генераторами.

"Ми розуміємо, що потрібно здійснити не тільки підготовку цих відділень і персоналу, забезпечити готівкою, а й організувати коректне інформування населення. Ця інформація є на дверях відділень банків, на сайтах банків, узагальнена інформація розміщена на сайті Нацбанку України, а також на порталі nezlamnist.gov.ua, де є окремий розділ з переліком цих відділень", — додав Шабан.

Нагадаємо, у листопаді "Ощадбанк" та "Приват" повідомили про підвищення лімітів на зняття готівки з карток інших банків.

У НБУ розповіли, як працюватимуть банки в умовах блекауту