Українська виконавиця Даша Суворова відкриє стінопис на Рейтарській

На Рейтарській у Києві створюють мурал за підтримки української авторки та виконавиці Даші Суворової.

Стінопис присвячений місту-герою Бахмуту та його мешканцям, які втратили дім через війну. Він стане другим арт-об’єктом, відкритим Дашею Суворовою. Перший — "Артемсіль", також присвячений рідному місту виконавиці Бахмуту, презентували на початку травня в Ірпені. Ще один незабаром має з’явитися у Парижі.

"Я донька військового офіцера, й коли наше місто почали стирати з лиця землі, зрозуміла, що не буду писати про це пісні, адже це страшний біль. Одного разу, заснувши після сильного обстрілу, мені наснилася ця трилогія муралів. Тоді я вирішила висловити свої почуття через стінописи", — розповіла Даша в коментарі "Нашому Києву".

Співкуратором проєкту виступає Денис Смачелюк. До пошуку художників для стінописів вони з Дашею підходять ретельно. Кажуть, що важливо, аби це були саме українці, особливо з міст, які знають, що таке боротися за свободу. Так, наприклад, митець Іван Шульгін, який створив мурал в Ірпені, родом з Криму.

Мурал "Артемсіль" на честь Бахмуту в Ірпені

Автором майбутнього стінопису на Рейтарській виступив художник з Бучі Євгеній Аксьоненко.

"Я перейнявся історіями Даші про її рідне місто та розповідями інших людей, які там побували. Цей мурал — моє мистецьке слово нащадкам і цілому світу, яке має передати всі почуття та емоції українців, які вони переживають через розв’язану росіянами загарбницьку війну", — поділився з нами митець.

Майбутній стінопис зображатиме вагітну жінку, в лоні якої знаходиться розбите ворогом місто. Картина, зрозуміла кожному українцю.

"Дівчина-воїн — сильна та незламана духом. Вона пережила війну, біль, страждання, втрату рідного міста та близьких людей, але витримала всі випробування долі та нескорена несе в собі нове життя", — так описує своє творіння Євгеній Аксьоненко.

Мураліст Євгеній Аксьоненко показав частину ескізу майбутнього стінопису на Рейтарській

Так само відгукується про майбутній стінопис і виконавиця, яка й ставила задачу митцю.

"…. це історія ще однієї людини, яка втратила Дім, яка втратила Місто. Але не втратила Віру", — зазначає Даша Суворова.

Вона наголошує, що її ініціатива зі створення таких арт-об’єктів — це ще один спосіб донести людям, що Донбас був, є й назавжди залишиться українським.

Майбутній мурал буде розташований на фасаді будинку Рейтарської, 2. Місце теж обрали не випадково — це особливе місце для Даші. Також поруч працюють люди, які дуже багато роблять саме для Бахмута.

"Там було дуже багато написаних мною пісень та віршів. Я вирішила, що мурал має бути саме тут, тому що в мене немає можливості з 2014 року поїхати додому, в мене вже давно немає дому. А Рейтарська стала для мене своєрідним домом, де я проводжу багато часу", — ділиться виконавиця.

Стінопис планують презентувати за два тижні. Українська музикантка Даша Суворова зіграє концерт на відкритті муралу.

У Києві з'явився новий мурал з вогнеборцями: фото