Дівчина з телефоном

Кількість публікацій українською мовою, після повномасштабної агресії рф, істотно збільшилася.  

Про це йдеться в дослідженні Центру контент–аналізу.

В дослідженні, яке було проведено два роки тому, можна було побачити. що простір соціальних мереж залишався територією російськомовним.Попри те, що 77% громадян України називали українську мову рідною, в соціальних мережах державною мовою писали 16%.

Дослідження Центру контент аналізуАле в червні 2022 року ситуація змінилася. Російська мова втратила домінантне становище. "Facebook, Twitter та Instagram показали у порівнянні з осінню 2020 року посутню українізацію користувачів. Якщо два роки тому частка дописів українською мовою коливалася в цих спільнотах у діапазоні 13-27%, то тепер сягнула двох третин", — повідомляється в дослідженні.

Дослідження Центру контент аналізу за червень

 

Це пов'язано як це з набуттям чинності закону про обслуговування клієнтів українською мовою, так і свідомим вибором користувачів.

Але якщо Facebook, Instagram, Twitter показали значне зростання україномовного контенту, ситуація у Youtube та TikTok майже не змінилася. "Це пов’язано, найімовірніше, з алгоритмами монетизації, які спонукають користувачів працювати на ширшу російськомовну авдиторію", — йдеться у дослідженні.

Дослідження соціальних мереж

Якщо порівнювати з 2020 роком, спостерігається помітна українізація користувачів західних областей України та Центру.

Дослідження Центру контент аналізу

"Хоча за опитуваннями 98% мешканців західного макрорегіону спілкуються вдома і на роботі державною мовою, іще два роки тому кожен другий пост в соцмережах вони залишали російською мовою. Зараз частка останньої впала до 10-25%", — повідомляють дослідники.

Найбільш русифікованим регіоном є Одещина. де користувачі соціальних мереж використовують українську мову лише в кожному четвертому дописі.

Всього дослідниками зібрано і проаналізовано 866 тисяч дописів з 5 червня по 5 липня 2022 року.

В Ірпені на макулатуру здали 1100 кг російськомовної літератури