У власність Києва повернули ділянку на Печерську із пам'яткою архітектури

Київська прокуратура повернула у власність громади столиці земельну ділянку історико-культурного призначення на Печерську вартістю понад 34 млн гривень, тим самим забезпечивши реальне виконання рішення суду.

Це ділянка на Хрестовому провулку, яка охоплює прибудинкову територію та історичний будинок, які розташовані по вулиці Михайла Омеляновича-Павленка. Мова йде про колишній "Прибутковий будинок Писарева", який є пам’яткою історії, культури та архітектури 20 сторіччя.

У власність Києва повернули ділянку на Печерську із пам'яткою архітектури

Раніше будівля знаходилася у комунальній власності, проте потім її незаконно привласнили та неодноразово продавали. "Нові власники незаконно змінили її цільове призначення та планували звести офісно-житлову прибудову до будинку пам’ятки", — йдеться у дописі представників прокуратури. Наразі за рішенням суду право власності на майно зареєстрували за Київською міською радою.

До речі, ця земельна ділянка знаходиться в центральній планувальній зоні, історичному ареалі міста та зоні регулювання забудови першої категорії на землях історико-культурного призначення.

Раніше ми писали, що Верховний Суд вирішив повернути у власність Києва приміщення в будинку-пам’ятці архітектури на проспекті Берестейському, 45 (колишній проспект Перемоги). Будівлю звели у 1950 році для працівників заводу "Більшовик".

У центрі Києва зносять 130-річний флігель під виглядом реставрації