Повітряна тривога
Фото: pexels.com

У Центрі протидії дезінформації спростували кілька фейків, що стосуються нових сигналів повітряної тривоги, які повідомлятимуть про різні типи небезпек.

Перший фейк стосується заяв, що таких сигналів тривоги як звуки церковних дзвонів, гудка потягу та набату не існує.

У ЦПД запевнили, що усі ці сигнали існують. Наприклад, Вінницька міськрада однією з перших затвердила нові звуки повітряної тривоги в разі виникнення хімічної та радіаційної небезпеки, а також оповіщення про початок евакуації.

Так, якщо з рупорів системи оповіщення лунатиме церковний дзвін — йдеться про сигнал хімічної небезпеки. Сигналом радіаційної небезпеки є звук дзвону на сполох (дзвону в набат). А сигнал евакуації з міста звучить як гудок потягу — після нього потрібно увімкнути радіо або телебачення та чекати на інформацію про порядок проведення евакуації.

Другий фейк — це повідомлення про те, що нові сигнали повітряних тривог нібито є незаконними.

Як наголосили у ЦПД, положення про організацію оповіщення постанова КМУ №733 від 27.09.2017. Відповідно до цієї постанови, порядок оповіщень затверджують органи місцевого самоврядування, і саме вони мають право самостійно обирати сигнали.

Третій фейк звучить так: "почув звук потягу біля вокзалу — біжи в укриття!".

Насправді ж, кажуть у ЦПД, звук відповідної тривоги, що сповіщає про евакуацію з міста, лунатиме із системи оповіщення. Він триватиме щонайменше 30 секунд. Одночасно з цим сигналом тривоги лунатиме мовне повідомлення "Увага всім!", а далі — інформація про порядок дій під час небезпеки.

В Україні оновили сигнали повітряної тривоги: що вони означають і як розпізнати