У Києві зняли мозаїку зі стіни художньої школи Осташинського: відкрили збір на реставрацію

У центрі Києва біля станції метро "Площа Українських Героїв" активісти зняли мозаїку зі стіни художньої студії ім. Осташинського. Її планують відновити, відкрили збір на реставрацію.

У центрі Києва зняли мозаїку зі стіни художньої школи осташинського: відкрили збір на реставраціюПро це повідомила авторка проєкту "Child of Socialism" Ельміра Еттінгер у Facebook.

У центрі Києва зняли мозаїку зі стіни художньої школи осташинського: відкрили збір на реставраціюЗа її словами, мозаїка почала осипатися давно, але в адміністрації школи не було грошей на відновлювальні роботи. Шматки мозаїки, які падали на землю, викидали двірники.

"Я зібрала своїх друзів, з якими ми обʼєдналися через дослідження модернізму. І ми поїхали власноруч зняти мозаїку зі стіни", — йдеться у дописі.

У центрі Києва зняли мозаїку зі стіни художньої школи осташинського: відкрили збір на реставраціюПід мозаїкою виявили повітряні подушки до 10 см. Для того, щоб уникнути осипання в майбутньому, необхідно зробити гідроізоляцію, укріпити стіну та закрити дірки. Після цього — встановити залізну сітку на анкери й тільки тоді повертати мозаїку на місце.

У центрі Києва зняли мозаїку зі стіни художньої школи осташинського: відкрили збір на реставраціюНаразі зняті шматочки твору знаходяться у будівлі школи. Активісти шукають меценатів, які зможуть надати кошти та матеріал та професіональних реставраторів. Охочих просять допомогти будь-яким донатом за посиланням.

У центрі Києва зняли мозаїку зі стіни художньої школи осташинського: відкрили збір на реставраціюНагадаємо, ресторан у Києві з мозаїкою Алли Горської виставили на продаж.

Ще одна мозаїка в Києві під загрозою зникнення: подробиці