У Києві ще два радянських пам'ятники втратили охоронний статус: які саме

Міністерство культури позбавило охоронного статусу ще два радянських пам'ятники, які знаходяться у Києві. Це "Пам'ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року" та "Обеліск на честь міста-героя Києва".

"Пам'ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року" або "Пам’ятник Братська могила борців революції" розташований на Печерську на території Маріїнського парку. Його встановили ще у 1967 році. Він "вшановував" більшовиків, які загинули, коли виступали проти Центральної Ради та Української Народної Республіки. Наразі його занесли до монументів, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Пам'ятник учасникам Січневого збройного повстання 1918 року у Києві позбавили охоронного статусу"Обеліск на честь міста-героя Києва" встановили на Галицькій площі (колишня назва площа Перемоги) у 1982 році, до святкування 1500-річчя Києва. Спочатку його планували розташувати на Майдані. 40-метровий обеліск більше не відповідає критеріям, визначеним у Законі України "Про охорону культурної спадщини". Відтепер і ця радянська реліквія не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

"Обеліск на честь міста-героя Києва" на Галицькій площі у Києві позбавили охоронного статусуНагадаємо, що Верховна Рада ухвалила закон "АнтиПушкін". Відтепер на державному рівні закріплено право вилучати із Держреєстру пам'ятники, що пов'язані із колоніальним минулим.

Чому досі не знесли пам'ятник Щорсу в Києві