У Києві поменшає пам'ятників: Верховна Рада ухвалила закон "АнтиПушкін"

Верховна Рада ухвалила закон "АнтиПушкін". Відтепер на державному рівні закріплено право вилучати із Держреєстру пам'ятники, що пов'язані із колоніальним минулим.

"Закон дає підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Держреєстру нерухомих пам’яток України, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології", — зазначив Міністр культури України, Олександр Ткаченко.

Верховна Рада ухвалила закон "АнтиПушкін"Йдеться про проєкт закону та зміни, які розробили представники Міністерства культури та інформаційної політики "Про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини". За відповідні зміни проголосували 285 народних обранців.

Також зазначається, що пам'ятки можуть не тільки вилучати, а й взагалі не заносити до Держреєстру.

Нагадаємо, що у Києві в жовтні 2022 року на Печерську, неподалік від корпусу Національного транспортного університету, демонтували пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну.

Але у столиці досі залишились вісім об'єктів, які вшановують пам'ять Олександра Сергійовича: три пам'ятники, меморіальна дошка, три бюсти та зображення поета на арці галереї письменників перед входом до Національної бібліотеки України для дітей.

Раніше ми писали, що філіал Музею історії Києва, який раніше був присвячений Пушкіну, змінив назву на "Садиба на Кудрявці". 

Вулиці Пушкіна в Україні пропонують перейменувати на честь Стівена Кінга