У Раді хочуть повернути мито на ввезення авто в Україну
Фото: unsplash.com

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7311, який пропонує внести низку податкових та митних змін. Серед них — повернути мито на ввезені в Україну авто для власного користування.

Так, автори документу у частині митних платежів пропонують відновити оподаткування, що діяло до скасування податків на ввезення товарів. А саме:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами для вільного обігу;
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито.

У пояснювальній записці до законопроєкту відзначається, що за перший тиждень від початку дії нульового мита на ввезення авто до бюджету не надійшло 350 млн грн. Зараз щоденно сума пільг складає понад 100 млн грн. За цей час було ввезено понад три тисячі автомобілів, при цьому є непоодинокі випадки ввезення машин преміумкласу.

Також законопроєкт пропонує вдвічі збільшити військовий збір — з 1,5% до 3%. При цьому пропонується на період дії воєнного стану звільнити від збору працівників низки правоохоронних органів, військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, розвідки, ДПСУ тощо на період їх участі в обороні країни.

Один з авторів законопроєкту, голова податкового комітету ВР, Данило Гетманцев у ефірі національного телемарафону заявив, що після скасування мита масове ввезення в країну авто з Європи стало проблемою. І українці стали відверто зловживати цією можливістю. І через це нульове мито на ввезення авто під час війни втрачає свою актуальність.

Спротив російській окупації, день 63