У профтехах України навчатимуть керувати цивільними дронами: подробиці

У 2024 році в 7 професійно-технічних училищах країни учнів навчатимуть керувати цивільними дронами.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Заклади освіти вже отримали 28 дронів, а їхні викладачі опанували теоретичну і практичну програму для такого навчання.

Проєкт навчання реалізовуватимуть у закладах освіти Київської, Сумської, Львівської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Миколаївської та Чернігівської областей. 

Наразі зростає потреба у фахівцях, які вміють керувати цивільними дронами. Адже потенціал використання безпілотників дуже великий — від агросфери до розмінування. 

У 2022 році МОН спільно з представництвом ЄС розпочали роботу над розробленням навчальних програм з керування дронами. Пілот запустили в двох профтехах на Львівщині та Дніпропетровщині. 

За рік вдалося створити навчальні програми з первинної професійної підготовки, курсової підготовки та гурткової роботи.

У 2024 році планують удосконалити навчання керуванням дронами в профтехах, де такі програми вже є, та розширити мережу закладів, що пропонують таке навчання. 

Також важливим завданням є затвердження професійного освітнього стандарту, залучивши бізнес і місцевих управлінців у цей процес.

Поки опанувати навички керування дронами можна тільки на додатковому курсі. 

У 2024 році МОН планує створити освітній стандарт та запровадити ліцензування в профтехах. Це дозволить молоді і дорослим отримати документ про освіту державного зразка за фахом “Оператор цивільних дронів”.

Міністерство освіти і науки України реалізувало проект за підтримки міжнародних партнерів — представництва з Європейського Союзу.

“Наш Київ” також писав, що на базі КПІ відкрили навчально-наукову лабораторію.

Киян запрошують на безкоштовні курси з переходу на українську