У Польщі готові прихистити у себе культурні об'єкти з України

Польська влада готова прихистити у себе в країні культурні об'єкти та витвори мистецтва з України, якщо українська сторона вирішить вивезти їх задля безпеки. Про це заявив заступник міністра культури та національної спадщини Польщі Ярослав Селлін в ефірі "Польського радіо".

"Ми підготували склади у бібліотеках, архівах і музеях, готові прийняти рухомі колекції, якщо українці вирішать їх вивезти", — сказав він.

Чиновник навів приклад колекції картин польського художника Яцека Мальчевського, яка зберігалась у Львові, а тепер її можна побачити у Національному музеї в Познані. Водночас Селлін додав, що українці поки що вважають за краще розміщати витвори мистецтва на власній території — у більш безпечних місцях, хоча ракетні обстріли становлять загрозу для всієї території країні.

"Ми також за допомогою українців проводимо інвентаризацію всіх об’єктів, знищених росіянами", — зазначив заступник міністра і додав, що Польща має плани допомогти українцям у відновленні зруйнованих пам’яток після закінчення війни.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2022 року у Мадриді відкрили виставку українського модернізма "У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х років". Частину картин для виставки таємно вивезли з Києва на вантажівках. Виставка триватиме до 30 квітня 2023 року. Для громадян України вхід на неї — вільний.

"Укрпошта" на 75% знижує вартість експрес-доставки у Польщу