У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х років

У мадридському Національному музеї Тіссена-Борнеміси відкрили виставку "У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х років". На ній представлені близько 70 картин, які були позичені з українських музеїв.

Зокрема, свої експонати надали Національний художній музей, Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та приватні колекціонери. Як пише CNN з посиланням на ініціативу Museums for Ukraine, частину картин таємно вивезли з Києва на вантажівках у середині листопада.

Дорогою ці вантажівки проїжджали через зони потужних ракетних обстрілів, повз Львів і, нарешті, через польський кордон. Конвой із творами мистецтва прибув до Мадрида 20 листопада.

"Ця виставка має на меті відновити історію модернізму в Україні. Оскільки ми спостерігаємо, як історія повторюється, ця виставка є потужним нагадуванням про те, наскільки ми близькі до чергової катастрофи", — каже Франческа Тіссен-Борнеміса, засновниця ініціативи Museums for Ukraine.

Виставка представляє новаторське мистецтво, яке було створене в Україні в перші десятиліття XX століття, у часи розпаду російської імперій, Першої світової війни, створення радянського союзу, жорстких сталінських репресій та Голодомору. Однак, попри усі політичні потрясіння, це був період розквіту українського експериментального мистецтва, літератури, театру та кіно.

В експозиції "У центрі бурі" представлені твори таких майстрів українського модернізму як Олександр Богомазов, Василь Єрмілов, Борис Косарев, Вадим Меллер, Віктор Пальмов та Анатоль Петрицький. Виставка включає творчість відомих авангардистів Казимира Малевича та Еля Лисицького, а також роботи художників, які розпочали свою творчість в Україні, але здобули славу за її межами: Олександри Екстер, Володимира Баранова-Россіне та Соні Делоне.

У музеї Тіссена-Борнеміси зазначають, що виставка "У центрі бурі" є найповнішим оглядом українського модерністського мистецтва на цей час.

Виставка у Мадриді триватиме до 30 квітня 2023 року. Для громадян України вхід на неї — вільний.

Раніше ми писали про те, що кам’яну картину "русский воєнний корабель…" виставлять на благодійному аукціоні в Чикаго. Гроші з продажу картини, складеної з мармуру та граніту, підуть на медичне обладнання для військових.

У Києві відкрилась виставка з кухонною шафкою та півником з Бородянки