У Подільському районі Києва катастрофічно обміліло озеро Синє: як його рятуватимуть

У Подільському районі Києва катастрофічно обміліло озеро Синє. Щоб врятувати унікальну водойму, Управління екології та природних ресурсів КМДА планує розчистити озеро, а на його території навести лад.

У Подільському районі Києва катастрофічно обміліло озеро Синє. Чому обміліло озеро СинєПротягом останніх сорока років озеро суттєво зменшилося у розмірах та обміліло. Це сталося внаслідок підвищення температури повітря, а також через людський фактор — будівництво житлового масиву та автомобільних доріг на його берегах.

Озеро Синє обміліло, чому обміліло озеро Синє у КиєвіЗменшилася як площа Синього озера, так і протока, що його об'єднувала. Наразі утворилося дві окремі водойми, в яких води щороку стає менше.

На вимогу місцевих мешканців та за ініціативою депутатів Київради Вадима Сторожука та Олексія Окопного Управління екології включило роботи з розчищення та благоустрою озера до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Будемо докладати всіх зусиль, щоб врятувати цю унікальну водойму

Як рятуватимуть озеро Синє

У 2023 році планують розкрити ґрунтові джерела озера, які знаходяться на глибині 5 метрів, та розчистити водойму. Це покращить екологічний стан Синього озера, а також додатково наповнить водою. Крім того, планується розчистити з’єднувальні протоки та об’єднати озеро в кільце, щоб зрівняти рівні води та створити умови, щоб не утворився застій.

Озеро Синє обміліло, чому обміліло озеро Синє у Києві, травень 2023 рікОзеро Синє, яке знаходиться на Виноградарі, має давню історію. Історики кажуть, що воно утворилося у льодовиковий період. "Доказом цієї версії є наявність на дні так званого синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок", — кажуть у КМДА.

Раніше ми писали, що ландшафтний заказник "Жуків острів" у Голосіївському районі перетворився на смітник. Наразі куточок природи схожий на звалище.

На Оболонському острові знайшли старовинні пам'ятки, але будівництво там продовжується